Werken én herstellen, twee rijdende treinen…

Leestijd: 4 minuten

Je behandelingen in het ziekenhuis zijn klaar. Je bent aan het herstellen, voelt je wel goed en hebt al een aantal keren (digitaal) koffiegedronken met je collega’s. Je wilt graag weer wat taken oppakken. Weer een beetje terug in de ‘normale’ structuur.

Maak goede afspraken
Bedenk hoeveel uur je wilt werken en welke taken je dan wilt uitvoeren. Natuurlijk heb je dit al besproken met je bedrijfsarts en hierna ga je in gesprek met je leidinggevende. Maak goede afspraken met elkaar. Niet alleen over werkinhoud en werkuren maar ook over wat jij wél en niet wilt vertellen over je ziekteproces op je afdeling. Wil je dat je collega’s je vragen hoe het gaat? Of liever niet? En wie praat jou bij over wat er de afgelopen periode is gebeurd op het werk? Omdat je er zo lang uit bent geweest, heb je veel informatie gemist.  Misschien is het een idee om een collega te vragen als buddy. Net als bij een nieuwe medewerker die wordt ingewerkt op de afdeling.

Overschat jezelf niet
Start rustig. Geef jezelf ruimte om te wennen aan de structuur, je collega’s, de kantooromgeving of je thuiswerkplek en de sociale praatjes. En wat doe je met die overvolle mailbox? Allemaal doorlezen of weggooien en met een schone lei beginnen? Zorg ervoor dat je de rest van de dag ruimte hebt om bij te komen van je eerste stappen terug naar het werk.

Ik kan niet hetzelfde als voordat ik ziek werd
Je bent niet meer dezelfde als voordat je kanker kreeg. Er is een hoop gebeurd en daardoor verander jij als persoon en verandert je kijk op de wereld en dus ook op je werk. En niet alleen dat. Je hebt lichamelijk veel doorstaan. Daardoor zal je energieniveau anders zijn. Je bent letterlijk uit je werkwereld gestapt om je te concentreren op het herstellen van kanker. Een groot deel van je dagelijkse activiteiten is hiermee even in de koelkast gezet. Dat kost tijd om opnieuw op te bouwen.

De vlag kan uit, je bent er weer!
Dat denken je collega’s misschien wel. Fijn dat je er weer bent, dan is alles weer zoals het was. En daar ligt direct een gevaar. Je collega’s kijken naar jou met dezelfde bril als voordat je ziek werd. Onbesproken denken zij dat jij dezelfde taken oppakt als voordat je ziek werd. Bespreek dus met je leidinggevende ook wie je team informeert over de taken die jij de komende tijd oppakt.

Is je behandeling echt klaar?
Heb je nog regelmatig afspraken in het ziekenhuis? Loop je bij de fysio? Of gebruik je nog medicijnen? Dan ben je dus nog niet klaar! En dat betekent dat je op twee rijdende treinen aan het springen bent. De trein ‘werk’ en de trein ‘herstel’. Dat vermoeiend en neem van mij aan, een hele klus! Maak daarom goede afspraken op je werk. Juist als je denkt, ik ga nog even door want ik heb nog energie, is het tijd om te stoppen! Echt! Ga zorgvuldig om met je energie. Je kunt ‘m maar één keer inzetten!

Nog even de belangrijkste punten op een rijtje

  • Bespreek je voorstel met de bedrijfsarts.
  • Maak goede afspraken met je leidinggevende.
  • Zorg dat je team geïnformeerd is welke taken jij uitvoert.
  • Regel een buddy.
  • Stop op tijd.

Het springen op twee rijdende treinen wordt met deze tips hopelijk iets makkelijker. Het is niet erg om af en toe even aan de rem te trekken en de snelheid van de trein te verminderen. Goede reis!

Hebben jij, je leidinggevende of je team wat hulp nodig bij het voeren van het gesprek over kanker? Ik help graag. Laat hier dan een bericht achter.

Mijn andere blogs ook lezen? Klik dan hier.