Ik wil voorbereid zijn als mijn werk niet meer lukt

De telefoon gaat over en een enthousiaste Milou neemt op. Ze wil graag aan de slag met de volgende stap in haar loopbaan en tegelijkertijd vindt ze het spannend. We maken kennis met elkaar en bespreken in hoofdlijnen het verloop van een loopbaanorientatietraject. Milou’s eerste stap richting een andere baan is gezet!

Milou werkt als verzorgende in een verpleeghuis. Op haar afdeling verzorgt ze bewoners met dementie. Met veel respect vertelt ze over haar werk en waarom haar hart ligt bij deze groep bewoners. Ze is oprecht geïnteresseerd in anderen en heeft het beste met de bewoners voor. Ze wil het ze naar de zin maken omdat deze bewoners niet veel meer hebben. En dat siert Milou!

Helaas heeft Milou, die halverwege de 30 is, te maken met lichamelijke klachten. Dit betekent dat zij over niet al te lange tijd het fysiek zware werk in de zorg niet meer kan doen. Milou gaat hierover in gesprek met haar leidinggevende. Want als de zorg over een tijdje geen optie meer is, wat dan wel? En zo start Milou met een loopbaanorientatie waarin ik haar, als loopbaancoach, begeleid.

Na de intake, waarbij we de vraag van Milou helder hebben geformuleerd, vult Milou een aantal scans in. Deze scans geven input over wie Milou is en wat ze kan. Deze scans analyseren we samen en zo nemen we haar loopbaan onder de loep. Vervolgens kijken we wat een passende nieuwe stap zou zijn. En daar wordt het altijd interessant. Tenminste, dat vind ik. Milou verandert in een soort Sherlock Holmes en gaat fanatiek op onderzoek uit. Ze maakt een lijstje met interessante functies, streept er weer wat weg, voegt er nieuwe functies aan toe en al pratend komen we op een mooi lijstje. Ondertussen werkt Milou ook aan haar elevator pitch en cv. Zo heeft ze naast een lijstje met interessante functies ook haar persoonlijke presentatie op orde!

De volgende stap die Milou neemt is het voeren van netwerkgesprekken. Dit netwerken is bedoeld om na te gaan of de functies waarin Milou geïnteresseerd is in de praktijk ook aansluiten bij haar loopbaanwensen. Milou zegt geregeld dat ze blij wordt van dit traject en het haar veel inzichten geeft!

Bij het publiceren van deze blog heeft Milou een aantal contacten gelegd en vinden er op korte termijn netwerkgesprekken plaats. Wat Milou uit deze gesprekken haalt en welke stap zij uiteindelijk neemt? Dat lees je in een volgende blog.

*Milou is niet de echte naam van de medewerker van deze zorginstelling. Het is een fictieve naam in verband met de privacy.