Ik heb er nog nooit van gehoord…

Leestijd: 3 minuten

Ooit gehoord van ‘late effecten na kanker’? Zoals verminderde energie, concentratieproblemen, verminderde lichamelijk conditie of angst? Deze late effecten kunnen je dagelijkse functioneren belemmeren. Hoe ga je bijvoorbeeld om met verminderde energie in relatie tot je werk? En hoe ga jij als werkgever daar mee om?

Mijn energie is een golfbeweging
Eén moment vergeet ik nooit: ik stond met de boodschappen in mijn handen bij de auto en had totaal geen energie meer om de tassen in de auto te zetten. Laat staan om nog naar huis te rijden. Na even te hebben gezeten, kwam de energie terug.

Toen mijn behandelingen voor kanker stopten, bleef de golfbeweging maar de intensiteit van het energieverlies werd minder. Ik dacht dat ook die golfbeweging wel weg zou gaan.

Dat had je gedacht
De golfbewegingen zijn gebleven. Op momenten dat ik ze totaal niet verwacht. Een paar uurtjes extra slapen betekent niet de volgende ochtend weer volledig uitgerust zijn. Best lastig! Hoe leg je dit op je werk uit als je er zelf geen pijl op kan trekken? Begin gewoon! Klinkt simpel en doe het toch! Waarschijnlijk is jouw leidinggevende niet bekend met late effecten en de gevolgen daarvan. Zo verdiepen jullie je er samen in en stemmen jullie af hoe jullie dit aanpakken.

Een aantal tips bij verminderde energie als gevolg van (de behandelingen van) kanker

  • Leg met voorbeelden uit aan je leidinggevende en je directe collega’s wat jij ervaart met je energie.
  • Ben erop voorbereid dat je reacties krijgt als: ‘dat zal wel met je leeftijd te maken hebben’, ‘je doet ook wel heel erg veel’, ‘ja, dat heb ik ook als ik de hele dag in overleg ben geweest’.
  • Zorg voor een goede balans in werk, gezin, sport, sociale contacten, ontspanning, huishoudelijke taken.
  • Vraag je omgeving je te helpen. Zij hebben vaak als eerste door dat jij ergens minder energie insteekt (of ergens teveel, het is maar net hoe je het bekijkt…).
  • Toch uit balans? Wie en wat heb je nodig om de balans te herstellen?
  • Overleg met je leidinggevende welke interventies de werkgever jou te bieden heeft. Bijvoorbeeld een gesprek met de bedrijfsarts of bedrijfsmaatschappelijk werk. Of laat je voedingspatroon checken bij een diëtiste.
  • Volg een onlinetraining waarin je leert om effectiever om te gaan met je energie. Daar leerde ik bijvoorbeeld mijn patronen te herkennen, deze te doorbreken en nieuwe patronen te ontwikkelen.
  • Schakel de huisarts of je behandelend arts in als je merkt dat je meer hulp nodig hebt.

En wat kun jij als leidinggevende doen?

  • Het gesprek over kanker stopt niet. Dat is niet erg. Wees je ervan bewust.
  • Het kan natuurlijk zo zijn dat jullie beiden niet bekend zijn met late effecten en de consequenties daarvan. Verdiep je erin.
  • Blijf structureel in gesprek met je medewerker.
  • Trap niet in de valkuil om je eigen ervaringen te vertellen. Luister naar je medewerker.
  • Welke interventies kun jij als werkgever inzetten voor je medewerker?

Heb je vragen?
Of wil je meer informatie over het voeren van het gesprek over kanker op de werkvloer? Of specifiek over het energieniveau gerelateerd aan het werk? Laat hier dan een bericht achter.

Mijn andere blogs ook lezen? Klik dan hier.