Het kan alle kanten op

Balans. Tussen werk, gezin, sporten, huishouden, studie, sociale contacten, nevenactiviteiten, ontspanning en zo nu en dan eens lanterfanten. We weten allemaal hoe belangrijk een goede balans is. Het lijkt zo makkelijk maar het is hard werken. En hoe is dat dan als je door de behandelingen van kanker een energiebeperking hebt? Hoe zorg je er dan voor dat je in balans blijft?

Het is hard werken
Energiebeperking na kanker kenmerkt zich vooral door onvoorspelbaarheid, in ieder geval zo is dat voor mij. Van het ene op het andere moment verlies ik mijn energie. Een nachtje extra uren slapen helpt helaas niet. Het is lastig uitleggen hoe de energiebeperking voelt. Ik doe dat vaak aan de hand van voorbeelden. Ik vertel dan in welke situaties ik energie verlies en hoe dat lichamelijk voelt. Wat ik dan wel kan en wat niet. Om hier toch grip op te houden is een goede balans van belang. Dat is hard werken en het blijft continue afstemmen, onderzoeken en aanpassen.

Is je balans onderzoeken eigenlijk de moeite waard?
Jazeker! Je balans kan ver te zoeken zijn door bijvoorbeeld een verkeerde dagindeling. Of je komt op je werk niet tot bepaalde klussen omdat je je niet kan concentreren in die drukke omgeving of tussen al die digitale vergaderingen door. Kijk eens naar onderstaande tips:

  • Op welk moment van de dag ben jij het meest productief? Het schrijven van een blog als deze bijvoorbeeld lukt mij het beste in de ochtend. Dus plan ik schrijven in op ochtenden.
  • Plan pauzes in je agenda in. Neem na een overleg even wat rust (zonder telefoon of laptop, ga even buiten wandelen). En zeker nu we veel thuiswerken en je werkdag aan elkaar hangt van videobelafspraken, is het nemen van rustmomenten echt beter voor je. Drink die kop koffie even op het balkon of in de tuin.
  • Stel jezelf vaker de vraag: ‘Wat heb ik nodig? Wil ik dit? Kan ik dit?’ In plaats van ‘Moet ik dit?’.
  • Op welk moment van de dag is sporten voor jou het beste? Voorheen sportte ik bijvoorbeeld meerdere keren per week ’s avonds. Nu merk ik dat de dag starten met bijvoorbeeld zwemmen me energie geeft.
  • Op het moment dat jij het sporten de deur uit doet omdat je geen tijd hebt, gaat er ergens anders meer tijd en energie toe. Dat is al een signaal dat je uit balans gaat raken. Vraag je omgeving om dit met jou in de gaten te houden.

Bespreek je energiebeperking en het houden van een goede balans met je leidinggevende en collega’s. Waarin kunnen zij jou ondersteunen? Wat heb je nodig?  Tips hoe je dit gesprek voert, lees je in mijn blog ‘Een laat effect’.

 En net als je denkt, ik heb ‘m die balans, is het weer bijstellen geblazen. Het is goed om je daar bewust van te zijn. En het hoeft ook zeker niet te betekenen dat alles wat je deed voordat je kanker kreeg, het raam wordt uitgegooid. Het tempo en de frequentie waarin je de dingen doet, wordt anders. Iets meer verdelen over je dag of week en soms een afspraak verzetten. Kijk vooral naar wat er wel mogelijk is en kan!