Bestraling of bedrijfsarts? Welke afspraak zeg ik af?

Gemiddelde leestijd: 2 minuten

In een eerdere blog, schreef ik al dat ik stap voor stap mijn proces heb aangepakt. Dus na een goed verlopen operatie, is het tijd voor de volgende stap. En die volgende stap is bestraling. En net voordat deze dagelijkse behandelingen starten, krijg ik een uitnodiging voor het eerste gesprek met de bedrijfsarts. ‘Ook dat nog…’ was mijn eerste gedachte.

Wat een onhandig moment!
Het gesprek met de bedrijfsarts en mijn tweede bestraling zijn op hetzelfde moment. De afspraak met de bedrijfsarts zet ik om naar een telefonische afspraak. Dat gaat niet heel gemakkelijk, maar ik laat dat voor wat het is. De bedrijfsarts sluit, als vijfde arts, achteraan in mijn rijtje met artsen.

Wat als ik bij de diagnose al bij de bedrijfsarts was geweest?
Zou dat iets hebben opgeleverd? Dat denk ik achteraf zeker! Niet alleen voor jou als medewerker maar ook voor jouw leidinggevende.

  • Het verduidelijkt de rolverdeling tussen jouw leidinggevende en de bedrijfsarts.
  • Je bespreekt wat de werkgever aan mogelijkheden of interventies heeft die jou kunnen ondersteunen in je proces.
  • En stel dat de leidinggevende voor het eerst een medewerker met kanker in zijn team heeft, dan kan hij of zij ook een beroep doen op de bedrijfsarts.

De voordelen van een gesprek tussen medewerker, leidinggevende en bedrijfsarts net na de diagnose worden niet altijd gezien. Ik zag ze ook niet. Achteraf had ik dit gesprek graag gevoerd!

Kijk jij naar de mogelijkheden?
Voorheen betekende de diagnose kanker dat je stopte met werken. Niet altijd nodig. Gelukkig voeren we nu meer het gesprek over welke mogelijkheden om te werken je wél hebt. Werken is onderdeel van je leven, ook als je de diagnose kanker krijgt. Daarom is aangehaakt blijven bij je werk belangrijk. Stem met je leidinggevende en de bedrijfsarts goed af wat jij in welke fase van je ziekte wel en niet kunt, wat je nodig hebt en hoe zij jou daarin ondersteunen.

Net als ieder ander, ben en blijf jij medewerker van dat bedrijf, onderdeel van die afdeling en collega uit dat team. Met of zonder kanker!

Heb je vragen?
Of wil je meer informatie over het voeren van het gesprek over kanker op de werkvloer? Laat hier dan een bericht achter.

Mijn andere blogs ook lezen? Klik dan hier.