Zeven tips voor een eerste stap terug naar het werk

Leestijd: 3 minuten

Vandaag ga ik voor het eerst koffiedrinken op het werk. Ik stap in de draaideur van ons kantoorpand. Wat is dat spannend! Ik zit middenin mijn behandelingen en het lijkt of ik een eeuwigheid ben weggeweest. Met spanning in mijn lijf pak ik de deurklink vast, mijn hart klopt in mijn keel, even diep ademhalen en daar ga ik.

En het overvalt me…die grote kantoortuin, de collega’s, de blikken, de vragen. Ik merk dat ik al die prikkels niet meer gewend ben. En hoe is dit voor mijn collega’s? Zij worden ineens met hun zieke collega geconfronteerd.

In een intensieve periode van behandelingen is jouw omgeving vrij beperkt, namelijk je huis en het ziekenhuis. Koffiedrinken op het werk lijkt een simpele stap, maar is het niet! Hieronder lees je hoe deze stap wat eenvoudiger maakt:

  • Ga je voor de eerste keer koffiedrinken op het werk? Spreek af met je leidinggevende.
  • En komt jouw medewerker voor het eerst naar het werk, vang hem of haar dan op bij de ingang. Maak tijd in je agenda zodat je echt even aandacht hebt voor je medewerker.
  • Spreek met je leidinggevende af hoe lang je blijft. Zo bewaken jullie samen de tijd en begeleidt je leidinggevende je daarna weer richting de uitgang.
  • Mogen jullie niet naar kantoor in verband met corona? Plan dan een digitale koffie-afspraak. Spreek ook af hoe lang die afspraak duurt.
  • Zorg voor een open communicatie tussen jou en je leidinggevende. Geef aan wat voor jou werkt en wat niet. Dat geeft aan beide kanten begrip en duidelijkheid.
  • Informeer de rest van het team als je medewerker langs komt om koffie te drinken. Het team kan zich dan voorbereiden op de komst van hun collega. Voor hun kan dit namelijk ook spannend zijn! Niet naar kantoor? Plan dan een digitale koffie-afspraak met het hele team.
  • Blijf als leidinggevende ook in gesprek met het team. Ook voor hun heeft de ziekte van hun collega impact.

Vanuit elk perspectief is het steeds afstemmen en kijken wat werkt. Dat lukt alleen met een open communicatie. Het is niet altijd makkelijk om te benoemen wat niet werkt, of dat er iets van je gevraagd wordt dat niet bij je past. Maak er samen een werkbare situatie van. Dus, haal even diep adem en ga!

Heb jij, als leidinggevende, teamlid of medewerker die geraakt is door kanker, behoefte aan wat ondersteuning hoe je nu praat over kanker op het werk? Omdat je merkt dat erover praten toch best lastig is? Laat het me weten door hier dan een bericht achter te laten .

Mijn andere blogs ook lezen? Klik dan hier.