Weer 100% aanwezig op het werk…nu is het klaar!

Leestijd: 4 minuten

1 mei, de dag van de arbeid. Ik vergeet die datum nooit meer. Dat was de dag dat ik me 100% aanwezig meldde op mijn werk. De vlag kon uit! Iedereen blij: ik, mijn leidinggevende en mijn team. Vanaf nu is alles weer normaal…of toch niet?

Onbedoeld een hoop verwachtingen
Mijn eigen verwachting was dat ik ‘alles’ weer kon. En de verwachting van mijn team was, dat ik alles wat ik voordat ik ziek werd aan werkzaamheden deed, ook nu weer zou oppakken. En daar ging het toch echt mis. Ik keek anders tegen de wereld aan door mijn ziekte en dus ook tegen mijn werk. Ik wilde dát doen wat ertoe deed, wat nut had en waar ik energie van kreeg.

Mijn team had in de periode van mijn afwezigheid een groot project gedraaid. Dat had, naast een deel van mijn werkzaamheden overnemen, veel impact gehad. En nu was ik er weer 100% maar toch ook weer niet. Dat leverde zo nu en dan irritaties op, aan beide kanten. Het team snapte mij niet en ik had het idee dat ik mijn afwezigheid moest verantwoorden. Best even een lastige situatie.

Het is dan van belang om met elkaar in gesprek te blijven. Spreek de verwachtingen naar elkaar uit. Heeft jouw team tijdens jouw afwezigheid onder druk gestaan? En denken ze dat jij jouw oude taken weer oppakt? Omdat jij daar zo goed in bent? Neem de tijd om weer aan elkaar te wennen. Plan een werkoverleg waarin je de afgelopen periode met elkaar doorneemt. En maak vervolgens afspraken. Is dit misschien het moment om taken te herverdelen? Of niet?

En hoe is het voor jou om weer terug te zijn op je oude plek? Passen de werkzaamheden nog bij je? Of verlies je energie? Zit je nog wel op de goede plek? Waar wil je aan bijdragen? Onderzoek waar jij energie van krijgt. Misschien heb je, net als ik, een missie?

Het is geen nieuws dat we allemaal langer door werken tot aan ons pensioen. Dan is het belangrijk dat je dát doet waar jouw hart ligt. Misschien heb jij die baan al, dat is mooi! Of werk je er al naar toe. Of heb je nog niet helder hoe die ultieme baan er uit ziet? In kleine stappen kun je dat onderzoeken.

En welke rol heb jij als leidinggevende in deze fase?
Als jouw medewerker weer 100% aanwezig is, blijft het gesprek over kanker gewoon doorgaan. Even voor jouw beeld, dit gesprek stopt waarschijnlijk nooit meer. Dat is niet erg. Wel belangrijk dat je je daar bewust van bent.

Hieronder een aantal tips:

  • Hoe wordt er in het team samengewerkt? Blijf alert op de teamdynamiek.
  • Past de medewerker die geraakt is door kanker nog op die plek?
  • Voer het gesprek over hoe deze medewerker zijn of haar inzetbaarheid ziet, op de korte en lange termijn.
  • Ben oprecht geïnteresseerd in de ander en luister naar de signalen die worden afgegeven.

Corona en 100% aanwezig?
Dat vraagt om een nog betere afstemming. Jullie treffen elkaar waarschijnlijk niet op het werk dus hoe zorg je ervoor dat je met elkaar in verbinding komt en blijft? Maak voor jezelf een plan. Hoe zie jij jouw inzet. Welke taken zijn er binnen je team en welke daarvan ga jij oppakken? Bespreek dit met je leidinggevende en vervolgens met je team. Op deze manier schep je voor iedereen duidelijkheid. Dat is wel zo prettig!

Heb je vragen?
Of wil je meer informatie over het voeren van het gesprek over kanker op de werkvloer? Of welke stappen je zet om te onderzoeken bij welke werkzaamheden jouw hart ligt? Laat hier dan een bericht achter.

Mijn andere blogs ook lezen? Klik dan hier.